Пословно удружење „Унија Чачак 2000“ формирало Групацију за производњу и пласман производа и обележило 20 година од оснивања

  • Objavljeno: 07.10.2020

Петог октобра 2000 године у Чачку је група привредника основало пословно удружење „Унија Чачак 2000“.  Подржавајући идеје петооктобарске револуције у Србији, веровали су у препород, који нажалост није испунио очекивања. Упркос томе, удружење је наставило са бројним активностима и ове године обележaва две деценије рада и постојања.

Данас, после 20 година, пословна заједница „Унија Чачак 2000“ није одустала од свог основног циља већ и даље ради на побољшању привредног амбијента и јачању инфраструктуре за подршку развоју пословних јединица. Током вишегодишњег ангажовања сачуван је углед удружења и поверење чланица, тако да Унија данас броји преко 200 компанија са близу 2000 запослених.

У намери да на најбољи начин повеже своје чланице, представља и штити њихове интересе, Унија је унапредила организацију, која је базирана на  струковним секцијама, као основним јединицама удруживања.  Тако се колеге из исте бранше окупљају у самосталну организациону целину, где се договарају о активностима на отклањању пословних препрека и решавању заједничких проблема. Струковне секције по потреби организују и специјализоване  пословне групације.

До сада је на иницијативу чланица формирано шест струковних секција:

Пољопривреда, Информатика и енергетика, Штампарство, Метал, Иновације и Рачуноводтсво.

Поштујући принцип да се само дијалогом између локалне самоуправе, синдиката запослених и удружених послодаваца могу решавати настали неспоразуми, Унија интензивно ради на достизању репрезентативности послодаваца ради формирања Социјално-економског савета, преко којег би се учесници  договарали и проналазили најбоља решења.

Током протеклих година истрајног рада Удружења остварени су бројни резултати. Унија је до сада учествовала на преко 20 различитих пројеката од којих су два међународна. Удружење је један од оснивача Научно технолошког парка Чачак, члан је кровног удружења „Форум привредника Чачка“ преко којег је  покренуто одржавање Радничких спортских игара и основан Хор привредника Чачка „Хорум“. Унија је такође иницијатор оснивања Локалних акционих група (ЛАГ) за рурални развој и сарадњу са суседним општинама. Тако су формирани„Лаг Чачак – Горњи Милановац“ и „Лаг Драгачево- Јелица-Западна Морава“ са Општином Лучани.

У оквиру Секције за Пољопривреду формиране су и три Групације:

  1. "Групација за ревитализацију узгоја и прераде домаћих сорти шљива"
  2. "Групација за ревитализацију аутохтоних раса свиња, оваца, коза, говеда и сорти пернатих животиња"

У уторак 06. октобра у оквиру Секције за пољопривреду формирана је и "Групација за производњу и пласман поврћа". Састанку је присуствовало двадесетак произвођача чачанског краја. Иницијатор састанка био је Борко Ивановић дипломирани инжењер пољопривреде, смер ратарство и повртарство. Циљ ГРУПАЦИЈЕ је да окупи произвођаче поврћа на једном месту ради пласмана својих производа, решавања проблема и заједничког изласка на тржиште.

Изабран је и Одбор Групације кога чини пет чланова:

  1. Ненад Поповић, Станчићи
  2. Иван Поповић, Заблаће
  3. Мирослав Милојевић, Горња Горевница
  4. Драган Пауновић, Балуга
  5. Жељко Стишовић, Балуга

Следећи састанак договорен је да се одржи у уторак 27. октобра на празник Свете Петке.

 

Улазећи у трећу деценију пословања Унија је поносна на постигнуте резултате. Зато  искрено позива  све комапније и пољопривредна домаћинства да се придруже тиму Уније како би  заједно стварали боље и повољније услове за пословање свих привредника и бољи живот свих грађана Града Чачка.

Poslednje vesti

Nema rezultata